مقاله موسسات غیرانتفاعی


دنلود مقاله و پروژه و پایان نامه دانشجوئی

سازمان غیرانتفاعی چیست ؟

ممکن است این واژه را قبلاً شنیده باشید، ولی آیا می‌دانید که سازمان غیرانتفاعی چیست؟ تعاریف قانونی خاصی در این زمینه وجود دارند، از جمله ۲۶ نوع سازمانهای غیرانتفاعی که به وسیله IRS شناخته شده‌اند. مفاهیم معمولی در خصوص آنچه مردم در مورد سازمانهای غیرانتفاعی می‌پندارند وجود دارند، بنابر این اجازه دهید تا با این مفاهیم آشنا شویم…

یک سازمان غیرانتفاعی بعنوان سازمانی به شمار می‌آید که از مالیات معاف بوده و در جهت سرویس‌دهی به مردم و منافع عام حرکت می‌نماید. بطور کلی‌، هدف این نوع از سازمان‌ها می‌بایست خیرخواهانه، آموزشی، علمی، مذهبی یا ادبی ‌باشد…

قانونا سازمان غیرانتفاعی، سازمانی است که در پی کسب سود و منفعت نباشد و به جای آن کلیه درآمدهای موجود را پس از کسر هزینه‌های عملیات معمول در راه منافع عامه بکار گیرد…

دانشگاهها، بیمارستانها و موسسات خیریه ملی نمونه سازمانهایی هستند که می‌توانند غیرانتفاعی به حساب آیند اما دارای مقیاس پرداخت حقوق مساوی تقریباً با هر شرکت سودآور می‌باشند…

سازمانها و تشکیلات غیر انتفاعی آغاز اعمال بشر دوستانه و خیر خواهانه تاریخ مشخصی را تعیین نمود مانند تعیین تاریخ مهرورزیدن و یالبخند زدن شواهد و مدارک وجود مکانهایی برای سرپرستی از کودکان یتیم تهیه غذا و پوشاک شده است .

بسیاری از این سازمانها در اندازه کوچک در حد خانواده تشکیل می شود جمع آوری پول و کمک غیر نقدی نیازمند خانواده نگهداری کودکان به منظور پرستاری نوبتی از سالمندان خانواده مورد دیگر است .

با پیشرفت وسایل ارتباط جهانی سازمانهای خیریه و غیر انتفاعی اهداف و ابعاد بسیار بزرگتری پیدا کردند و به طور چشمگیری به تعداد آنها افزوده شده است . مبارزه با فقر بیماتری بیسوادی در سطح جهانی و همچنین برگزاری همایش های کوچکتر برای بهبود بخشیدن سلامت فرد و جامعه و ارائه خدمات درمانی و رفاهی در محیطهای محدودتر مانند شهرها محله ها همه نمونه بارزی از چنین سازمانهایی به شمار می آید . مقدار زیادی از این سازمانها موفق شده اند تا از حمایت گسترده مردم جهان بهره مند شوند تشکیلات بمورد خاصی پرداختند از جمله حقوق بشر و محیط زیست پرداخته اند شامل چندین زیر مجموعه و انجمن .

بعضی از کارهای اصلی سازمانهای غیر انتفاعی شامل فرستادن هیئتهای آموزشی به مناطق محروم تهیه وتوزیع کمک مردمی در بین مردم موارد رسیدگی به موقعیت متقربه مانند آتش سوزی شیوع بیماری است که برای رسیدگی به آن دستور العملی وجود دارد و یا مواردی که در آن مشکلی  ایجاد شده بزرگتر از حد پیش بینی شده است مانند طوفان سونامی

سازمان یک پدیده اجتماعی است که از تجمع افرادی که قادر به همکاری و ایجاد روابط گوناگون برای رسیدن به اهداف بالاتر همکاری کنند تشکیل شده است .

mossehgeirentefaei_bankmaghale.ir_


انواع سازمانها :

الف ) سازمان انتفاعی به وسیله صاحبان برای کسب سود ایجاد شده اند ویک مالک و چندین صاحب سرمایه داشته باشند بیشتر مؤسسات تجاری جزء این سازمانها محسوب می شود .

ب ) سازمان غیرانتفاعی : این سازمان معمولاً به جای کسب سود با اهداف اجتماعی ، فرهنگی ، مذهبی ، سیاسی تشکیل میشوند مانند انجمن مذهبی صنوف کارگیر ی ، سازمانهای دولتی ، مؤسسات خیریه

سازمان غیرانتفاعی چیست ؟

ممکن است این واژه را قبلاً شینده باشید ولی آیا میدانید که سازمان غیر انتفاعی چیست ؟ تعاریف قانونی خاصی در این زمینه وجود دارد که از جمله ۲۶ سازمان وغیرانتفاعی که بوسیله IRS   شناخته شده اند مفاهیم خصوصی درمورد آنچه مردم درمورد سازمانهای غیر انتفاعی می پندارد وجود دارد و اجازه دهید که با این مفاهیم آشنا شویم . بطور کلی هدف این نوع مؤسسات خیرخواهانه ، آموزشی ، علمی و ادبی می باشد . قانوناً سازمان غیر انتفاعی سازمانی است که در پی کسب سود و منفعت نباشد و به جای آن کلید درآمدها پس از کسرهزینه های عملیات معمول در راه منافع عامه به کار رود . دانشگاهها ، بیمارستانها و مؤسسات خیریه از این نمونه سازمانهای غیر انتفاعی است یک موسسه غیر انتفاعی را ازعالم رویا به عالم واقع تبدیل می سازد . راه اندازی مؤسسه غیر انتفاعی با نیت خیرخواهانه می تواند کارساز باشد . تأسیس مؤسسه غیرانتفاعی شبیه مؤسسه انتفاعی است هرکدام مستند است مربوط به سازمان را آماده کرده و درسازمان به کار می گیرند .

سازمان غیرانتفاعی موفق

جای گارد نو متخصص و تئوریسین برجسته سازمان غیر انتفاعی بهترین تشکیلات غیر انتفاعی را چنین اعلام کرد در بهترین سازمانها هر مأمورین با سرپرست اجرای آن مجموعه ای تهدید ناپذیر را به وجود آورده هرمأموریت مضا انگیز و جهت سازمان را معلوم می کند و یگانگی بین مدیران بخشهای اجرایی وتمام اقشارکه کیقیت آن را مشخص می کند .

بنا به نظراوکارشین نظریه پرداز مدیریت ارتباط بین مدیریت و فرهنک سازمان را ارتباطی تعیین کننده است چنانکه یک مدیر باید بتاند مبتنی برپین خود را ایجاد کرده و مشخص میکند و ناظرعملی شدن ورود یک مدیر شایسته در سازمان غیر انتفاعی بسیار مهم است .

۳ تفاوت های عمده میان شرکت های دولتی و موسسه های دولتی

برابر قانون محاسبات عمومی ، مؤسسه های عمومی وابسته به دولت ، شامل مؤسسه های دولتی و شرکتهای دولتی است . نظرقانونگذاراین بوده است که فعالیتهای غیرانتفاعی دولت به صورت ” مؤسسه ی دولتی ” در حالی که فعالیتهای انتفاعی وبازرگانی دولت بصورت ” شرکت سهامی ” اداره شود وهر کدام تابع قانون و نظام های خود باشند. همچنانکه در قانون محاسبات عمومی ، ( وزارت خانه و مؤسسه های دولتی ) با هم آمده و لذا از لحاظ بودجه ، نگهداری حسابها و اداره ی دارائی ها ، تابع نظام یکسانی هستند در حالی که شرکتهای دولتی جدا منظور شده واز استقلال و آزادی عمل بیشتر برخوردارند.

با توجه به این مقدمه تفاوت های عمده میان شرکت های دولتی و موسسه های دولتی عبارتند زا :

ساختار سازمانی و امور استخدامی

سازمان شرکتهای دولتی ، برابر با الگو و طرح تشکیلاتی شرکتهای درج شده در قانون بازرگانی طرحریزی شده و تصویب آن با مجمع عمومی و یا هرمرجعی است که اساسنامه ی آنها تعیین کرده است درحالی که سازمان موسسه های دولتی تابع شکل تشکیلات عمومی کشوراست و سازمان اموراداری و استخدامی کشور برآنها نظارت تام دارد .

بودجه و حسابداری

بودجه ی وزارت خانه ها و مؤسسه های دولتی تابع قانون محاسبات عمومی است و تصویب آن با مجلس شورای اسلامی است درحالی که ، تصویب بودجه شرکتهای دولتی درصلاحیت مجمع عمومی آنهاست .

با آنکه به موجب قانون محاسبات عمومی ، اداره ی امور حسابداری مؤسسه ها و شرکتهای دولتی مانند وزارت خانه به عهدی ذیحسابی است که برابر حکم وزارت دارائی تعیین می شود ولی در عمل ، وزارت دارائی نظارت مستمر بر حسابهای این شرکتها ندارد و بنا به گفته رئیس کمیسیون بودجه ی مجلس در پائیز ۱۳۷۱: ” دردستگاه دولت بیش از یک هزار شرکت دولتی وجود دارد در حالی که بودجه ی در حدود سیصد شرکت در بودجهی کل کشور آمده است

 ۳ – دارائی ها و داد وستدها :

به موجب قانون محاسبات عمومی ، دارائی های غیر منقول وزارتخانه ها و مؤسسه های دولتی متعلق به دولت و حفظ و نگهداری آنها با وزارتخانه یا مؤسسه ی مربوط است . در حالی که دارائی های غیر منقول و منقول شرکتهای دولتی جزو دارائی خود آنها حساب شده و تابع مقررات خاص آنهاست .

معامله های موسسه های دولتی مانند وزارت خانه ها تابع قانون محاسبات عمومی و آیین نامه ی معامله ی دولتی است و لذا ازطریق مناقصه ویا مزایده انجام می شود درحالی که داد وستدهای شرکت های دولتی ، جزدر موردهای کمی تابع مقررات خاص آنهاست .

درپایان موسسه وشرکت های دولتی را می توان به صورت زیرمقایسه کرد.

وزارتخانه ها و موسسات دولتی شرکتهای دولتی
– اعمال حاکمیت دولت را بعهده دارند.

– براساس سیستم حسابداری دولتی اداره می شوند.

– معمولاً تابع قانون استخدام کشوری هستند .

– براساس قانون یا مراجع

صلاحیتدارتأسیس شده اند .

ازنظرتشکیلاتی تصمیمات اجرایی تابع وزیریا معاون یا بالاترین مقام دستگاهی اجرایی است .

مراجع تصویب کننده بودجه مجلس قانونگذار است .

– تأمین هزینه ها ازمحل بودجه عمومی دولت است .

– اعمال تصدی دولت را انجام می دهند

– بر اساس سیستم حسابداری بازرگانی اداره می شوند

– معمولاً تابع قانوناستخدام شرکتهای دولتی هستند با قوانین خاص مصوب مجمع عمومی هستند .

– معمولا تابع مقررات مالی و محاسباتی و تدارکاتی مصوب مجمع عمومی هستند.

– به موجب قانون تأسیس شده اند و بیش از ۵۰ % سهام آن متعلق به دولت است ویا ازمحل سرمایه گذاری شرکت دولتی دیگربوجود آمده اند ویا بحکم دادگاه ، صاحل ملی شده یا مصادره شده وبه عنوان شرکت دولتی شناخته شده است .

– ازنظرتشکیلاتی تابع تصمیمات مجمع عمومی ، هیئت مدیره و بازرسان خواهند بود .

– مراجع تصویب کننده بودجه مجمع عمومی است .

– تأمین هزینه ها از طریق فروشی کالاها و خدمات است .

   خلاصه

۱- دسته بندی مؤسسه های عمومی :

– مؤسسه های عمومی ازلحاظ اجرای قانون به دو دسته تقسیم می شوند :

– انتفاعی

– غیر انتفاعی

تفاوت عمده :

– شرکتهای دولتی تابع قانون بازرگانی اند

– مؤسسه های انتفاعی تابع قانون مدنی اند

۱- ۱- ازنظرماده ۳ و ۵ قانون محاسبات عمومی ، مؤسسه های عمومی به سه گروه تقسیم می شوند:

– مؤسسه هائی که زیر نظریکی از سه قوه اداره می شوند و عنوان وزارتخانه ندارد.

– شرکتهای دولتی

– مؤسسه های عمومی غیردولتی

۳-۱ – میدان عمل عمومی مؤسسه های عمومی

– ارائه خدمات فرهنگی ، بهداشتی و کارهای خیریه

– استفاده از شرکتهای دولتی درفعالیتهای بازرگانی و صنعتی دولتی

۴- ۱ – نظام حقوقی مؤسسه ی عمومی انتفاعی :

اداره مؤسسه های عمومی انتفاعی با نظام حقوق خصوصی و بازرگانی است .

– سبک شدن وظیفه های دولت

– بهترین وسیله برای جلب بخشش ها وهدیه های مردم

– رهائی از بند قانون های خشک اداری و آزادی در انجام فعالیت ها

۷ – ۱ – عیب های مؤسسه های عمومی

– گاهی استقلال نسبی شرکت های دولتی به وحدت عمل دولت لطمه می زند.

– نظارت بر بودجه و دخل و خرج آنها کافی نیست .

چگونه یک مؤسسه غیرانتفاعی را از عالم رؤیا به عالم واقعیت تبدیل سازیم؟

 

راه اندازی یک موسسه غیرانتفاعی با نیت خیرخواهانه می‌تواند شما را بسوی مسیرهای بسیار رهنمون سازد، اما هر کدام از این مسیرها سفری است که با یک ماموریت آغاز می‌گردد…

تاسیس موسسه غیرانتفاعی بسیار شبیه تاسیس یک موسسه انتفاعی است. هر موسسه غیرانتفاعی می‌بایست مستندات مربوط به شرکت را تهیه نموده و هدف از تشکیل سازمان را در آن ذکر نماید…

سئوالاتی وجود دارند که می‌بایست از سوی موسسات غیرانتفاعی برای مشتریان، خیرین، دیگر موسسات غیرانتفاعی و جامعه‌ای که موسسه غیرانتفاعی بدان سرویس می‌دهد مطرح گردد. پاسخهای این سئوالات می‌تواند بعنوان کمکی برای عملکرد و مهیاسازی دیدی بهتر و وسیعتر و درک شما از سازمان غیرانتفاعی و ازجمله تشکیل دهندگان آن باشد:…

نکات قدرت سازمانهای غیرانتفاعی چه هستند؟

بطور قطع هر کس می‌خواهد بداند که این موسسات، واقعا چه کار مفیدی انجام می‌دهند؟ داشتن تمرکز بر روی آنچه نکات قدرت سازمانهای غیرانتفاعی تلقی می‌گردد، خود کمکی خواهد بود برای تعیین دیگر راههای بوجودآوری تاثیر مثبت در گروههای مرتبط با سازمانهای غیرانتفاعی…

نکات ضعف سازمانهای غیرانتفاعی چه هستند ؟

با بهره‌گیری از نفرات تشکیل دهنده موسسه، کلیه کسانی که بنوعی در موسسه نقش دارند، می‌توان نکات ضعف را مشخص نمود و یا پرده از روی نکات مبهم و تیره برداشت و ضعفها را آشکارا تعیین نمود…

مدیران با لیاقت و دارای اعتماد به نفس می‌توانند گردن خود را بالا گرفته و در خصوص کارشان توضیح دهند. آنهایی که از این کار واهمه دارند بواسطه آن است که در کارشان  مشکلی وجود داشته و علامت آن است که باید در سطوح رهبری موسسه تغییراتی بوجود آید…

تعاریف تشکلهای غیر دولتی:

ساختار غیر سلسه مراتبی و فاقد موقعیتهای ثابت مرتبط با بروکراسی

دارای اعضای شناور

غیر انتفاعی یعنی سود حاصل از عملکردشان بین صاحبان و کنترل کنندگان تقسیم نمی شود.

عامل کلیدی در روند توسعه در کنار حکومت ، دولت محلی، بخش خصوصی و اعانه دهندگان، سازمانهای امدادرسان ایفای نقش می کنند.

فضای خالی بین مردم و دولت و بازار را پرمی کند و در قالب بخش سوم در خط مش گذاری تأثیر گذار عمومی می باشد.

اهداف و رسالت معین و تعریف شده و بیشتر در زمینه بشر دوستانه (محیط زیست، حقوق بشر، کاهش معضلات اجتماعی، بخش های ضد برده داری، گروه های صلح) و خدمت رسانی به همنوعان

غیر سیاسی عمل نمودن و به طور کلی در جهت توسعه، رفاه و امداد رسانی عمل می نماید.

انجام امورات به صورت داوطلبانه ، مستقل و منعطف

سازمان مستقل و دموکرات مردمی که به منظور توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی گروه های مردم فعالیت می کنند.

عبارت از مردم سازمان یافته که با تقویت حس مسئولیت پذیری و پرداختن به مسئولیت اجتماعی، به منظور کاهش هزینه های اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی و نیل به شاخص های توسعه همه جانبه به شکل گسترده به عامه مردم خدمت می کنند و عنوان سازمانهای عام المنفعه را به خود گرفته اند.

پل ارتباطی بین مردم و بخش های دولتی و تجاری عمل می نمایند.

سازمان غیر دولتی یا N.G.O (Non governmental organization) از دیدگاههای مختلف تعریف متنوع و گوناگونی دارند که می توان آنها را در دوبخش تعاریف سازمانهای جهانی و تعاریف دستگاههای داخلی تقسیم بندی نمود.

 تعریف سازمانهای غیر دولتی  از دیدگاه صاحبنظران

سالامون وانهیر در دانشگاه جان هابکینز آمریکا:(۱۹۹۴)

سازمانهای غیر دولتی سازمانهایی رسمی، غیر انتفاعی،خودجوش، مستقل از دولت، در حد گستره داوطلبانه و غیر سیاسی می باشند.

دکتر قشقایی۱۳۷۸:

زمامداری مردم(مؤسسین)، برای مردم (سرویس گیرندگان)، بوسیله مردم(داوطلبین) به منظور بهبود کیفیت زندگی مردم و نیل به توسعه همه جانبه در سطح محلی، ملی، بین المللی، بدون انتظار تقسیم سود بین مؤسسین و کنترل کنندگان.

موسی کاظمی(۱۳۷۸) :

تجارب جهانی نشان می دهد که سازمانهای غیر دولتی باایفای نقش نظارتی، بسیج، جذب، هدایت منابع انسانی، مادی و معنوی می توانند بهترین نماد مشارکت مردمی  باشند و با انجام بخشی به گروههای انسانی هم هدف، که راهگشای دستیابی  با اهداف توسعه پایدار در منابع ملی باشند.

کوتن (۱۹۹۰) بخش سوم را به چهار دسته سازمان تقسیم می کند:

۱-سازمانهای داوطلبانه (VOS) که دارای اهداف اجتماعی و ارزشهای مشترک می باشند.

۲-سازمان غیر انتفاعی که با پایه و اساس بازار جهت ارائه خدمات عمومی فعالیت می کنند(PSC)

۳-سازمانهای عمومی (PO) که به نفع اعضاء خود فعالیت می کنندوپاسخگوی آنها می باشند.

۴-سازمانهای غیر دولتی ساخته شده بوسیله دولت(GonGo) ؛ سازمانهایی هستند که بوسیله دولت و حمایتهای مالی و غیر مالی آن جهت اجرا سیاستهای عمومی تأسیس می شوند.

سازمانهای غیرانتفاعی بنا به تعریف ویکیپدیا، نهادهایی قانوناً رسمی هستند، با هدف پشتیبانی از موضوعی خاص یا همگانی بدون داشتن مقاصد تجاری در کنار آن.

اما سازمان انتفاعی که هم در متون علمی و هم در بین مردم معمولاً تحت عنوان همان سازمان نام برده می شود، یک نهاد کسب و کار مستقل است که با هدف خاص خود (معمولاً افزایش ثروت سهامداران) تشکیل می شود. یک سازمان به چشم انداز، رسالت، هدف، برنامه و هزاران تعریف و تحلیل نیاز دارد که میلیونها نفر در سراسر دنیا به آموزش و بسط آن مشغولند.

حال بر گردیم به تعریف رسالت : فلسفه وجودی سازمان یا مأموریت یا چرایی وجود هر سازمان را رسالت سازمان می نامند. یک Mission Statement (بیانیه مأموریت) به سؤالات زیر پاسخ میدهد:

سازمان برای پاسخ به چه نیازهایی به وجود آمده؟

برای پاسخ به نیازها چه وظایفی را بر عهده گرفته؟

هدف اصلی از اجرای فعالیت ها و وظایف فوق چیست؟

برای تحقق اهداف فوق و در انجام وظایف رعایت چه ارزش ها و باورهایی لازم وضروری است؟

مشتریان اصلی خدمات یا تولیدات سازمان چه کسانی هستند؟

یک بیانیه مأموریت مناسب بایستی آرمانی، وحدت بخش، مستند، واضح و نهایتاً الهام بخش باشد.

حال که خوشبختانه دغدغه اخیر ” لوتوس سمپادی های ” بزرگوار، کارنامه ۸۶ سمپاد، رویکرد آینده، بقای نسل سمپادی، سیالیت سمپاد از طریق تعاونی مسکن و گروه کوهنوردی و …است، از کلیه مخاطبان خواهشمندم با در نظر گرفتن پارامترهای مطرح شده در تعریف بیانیه مأموریت، فلسفه وجودی یا رسالت انجمن فارغ التحصیلان سمپاد را حداکثر در چهار خط پیشنهاد دهند. چرا که اثر بخش ترین بیانیه مأموریت، بیانیه ای است که با مشارکت اعضاء تهیه شود.

سازمان‌های غیرانتفاعی یا ناسودبَر سازمان‌های قانوناً رسمی هستند که هدف اصلی آنها پشتیبانی از یک مورد یا موضوع خصوصی یا همگانی است بدون داشتن مقاصد تجاری در کنار آن. سازمان‌های غیرانتفاعی ممکن است در بسیاری از زمینه‌ها از جمله، محیط زیست، فعالیتهای بشر دوستانه، بهداشت، ورزش، هنر، امور نیکوکاری، آموزش، سیاست، مذهب و غیره فعالیت کنند.

از دیدگاه اساسنامه‌ای، موسسهٔ غیرانتفاعی، موسسه‌ای بدون سهام‌دار است. این بدان معناست که موسسه در صورت تولید سود به کسی سود سهام نمی‌دهد. هیچ یک از افرادی که دراین سازمان کار می‌کنند به طور خاص از کسب سود توسط این سازمان منتفع نمی‌شوند. همهٔ آنها آدمهایی هستند که:

    * به صورت موظف و با حقوق‌های مرسوم و تعریف شده و بدون پاداش‌های غیرمرسوم

    * به صورت قراردادهای کوچک محدود با دریافتی‌های مشخص و مرسوم

    * به صورت داوطلبانه و بدون دریافت هیچ‌گونه درآمد

جهت جستجو سریع موضوع مقاله ، پرسشنامه ، پاورپوینت و گزارش کارآموزی می توانید از قسمت بالا سمت راست جستجو پیشرفته اقدام نمایید.

همچنین جهت سفارش تایپ ، تبدیل فایل پی دی اف (Pdf) به ورد (Word) ، ساخت پاورپوینت ، ویرایش پایان نامه و مقاله با ما در تماس باشید.

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

براي قرار دادن بنر خود در اين مکان کليک کنيد
به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید


جستجو پیشرفته مقالات و پروژه

سبد خرید

  • سبد خریدتان خالی است.

دسته ها

آخرین بروز رسانی

    پنج شنبه, ۳۰ فروردین , ۱۴۰۳

اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط دیجیتال ایران digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghale.irمحفوظ می باشد.