مقاله چاپ و چاپخانه


دنلود مقاله و پروژه و پایان نامه دانشجوئی

مقاله چاپ و چاپخانه مربوطه  به صورت فایل ورد  word و قابل ویرایش می باشد و دارای ۲۰  صفحه است . بلافاصله بعد از پرداخت و خرید لینک دانلود مقاله چاپ و چاپخانه نمایش داده می شود، علاوه بر آن لینک مقاله مربوطه به ایمیل شما نیز ارسال می گردد

 فهرست مطالب

چاپ و چاپخانه   ۱
تاریخچه   ۱
چاپ برجسته.   ۶
چاپ گود.   ۶
چاپ مسطح.   ۶
چاپ استنسیلی.   ۸
چاپ و چاپخانه در ایران.   ۹
منابع   ۱۴
پی نوشت:   ۱۶

منابع

 :)۱ آذرنگ، عبدالحسین. آشنایی با چاپ و نشر. تهران: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت)، ۱۳۷۵؛ ۲) ادیب سلطانی، میرشمس‌الدین. راهنمای آماده ساختن کتاب برای مؤلفان، مترجمان، ویراستاران، کتابداران، ناشران، چاپخانه‌ها و دوستداران کتاب. ویرایش ۲٫ تهران: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، ۱۳۷۴؛ ۳) امیرفریار، فرخ. “نشر کتاب در سال :۱۳۷۷ با نگاهی گذرا به دوران پس از جنگ تا امروز”. جهان کتاب. س. چهارم، ۱۵ و ۱۶ (مهر ۱۳۷۸): ۲-۳؛ ۴) اوجی، مرتضی. “چاپکار ایرانی و چرخش قرن”. صنعت چاپ، ۲۰۰ (مرداد ۱۳۷۸): ۶-۷؛ اوصیاء، لاله. “تهیه فرم چاپی در چاپ سیلک اسکرین”. صنعت چاپ، ۱۹۰ (مهر ۱۳۷۷) ۳۰-۳۳؛ ۶) همو. “چاپ در فراسوی سال ۲۰۰۰”. صنعت چاپ، ۲۰۰ (مرداد ۱۳۷۸): ۸-۱۲؛ ۷) بدوی، عبدالرحمن. دایره‌المعارف مستشرقان. ترجمه صالح طباطبایی. تهران: روزنه، ۱۳۷۷؛ ۸) “پیش‌نویس آیین‌نامه تأسیس و نظارت بر چاپخانه‌ها و مؤسسات وابسته”. صنعت چاپ، ۱-۹ (آبان ۱۳۷۱): ۲۸-۳۱، ۳۷؛ ۹) “چاپ”. دایره‌المعارف فارسی ]مصاحب[، ج ۱، ص ۷۸۵-۷۸۶؛ ۱۰) دمیرچی، اسماعیل. “آمار ۱۶ سال پیش از چاپخانه‌های تهران”. صنعت چاپ، ۱۱۶ (مرداد و شهریور ۱۳۷۱): ۴۱؛ )۱۱ سلطانی، پوری؛ راستین، فروردین. اصطلاحنامه کتابداری. ذیل “چاپ”؛ )۱۲ صافی، قاسم. از چاپخانه تا کتابخانه. تهران: انتشارات دانشگاه تهران، ؛۱۳۶۸ ۱۳) طاهری عراقی، احمد. “ظهور چاپ در شرق میانه”. نامه انجمن کتابداران ایران، دوره پنجم، ۱ (بهار ۱۳۵۱): ۳۱-۳۵؛ ۱۴) “فن کتابت و تصویر و صحافی”. ایرانشهر، ج ۱، ص ۷۴۷-؛۷۴۸ ۱۵) قاسمی، فرید. “سرآغاز چاپ کتاب در تهران: نگاهی به دو فهرست”. جهان کتاب. س. پنجم، ۱۹-۲۲ (دی ـ بهمن ۱۳۷۹): ۳۱؛ ۱۶) قراباغی، علیرضا. “نخستین کتاب‌های چاپی به روایت دایره‌المعارف روسی اینکونابولا”. صنعت چاپ، ۱۲۰ (دی ۱۳۷۱): ۳۵-۳۷؛  )۱۷ کریمیان، مرتضی. راهنمای مشاغل صنعت چاپ ۱۳۷۸. تهران: نشر آتش، ۱۳۷۸؛ ۱۸) گلپایگانی، حسن. “تاریخ چاپ و چاپخانه در ایران (۲): چاپ چنین آغاز شد”. صنعت چاپ، ۱۱۰ (آذر ۱۳۷۰): ۴۲-؛۴۳ )۱۹ همو. “تاریخ چاپ و چاپخانه در ایران (۳): تأسیس اولین چاپخانه سربی در تبریز”. صنعت چاپ، ۱۱۱ (دی ۱۳۷۰): ۴۴؛ ۲۰) “مطبعه بولاق”. دانشنامه جهان اسلام، ج ۴، ص ۶۰۷-۶۰۹؛ )۲۱ وزارت اطلاعات، اداره کل مطبوعات. سیر تکامل چاپخانه و مطبوعات در ایران. تهران: وزارت اطلاعات، اداره کل مطبوعات، ؛۱۳۵۱

چاپ و چاپخانه

چاپ در لغت به‌معنای نقش، اثر، مُهر، و نشان آمده و در متون مختلف کلمات طبع، باسمه، و تافت به‌عنوان مترادف آن به‌کار رفته است. در اصطلاح، به عمل، فن، و صنعت تکثیر صورت نقوش دوبعدی (حروف، ارقام، خطوط، تصاویر، و جز آن) به‌وسیله انداختن اثر این نقوش بر کاغذ، پارچه، یا مواد دیگر، به‌ویژه چاپ مواد خواندنی، با تصویر یا بدون تصویر بر روی کاغذ گفته می‌شود (:۹ ج ۱، ص ۷۸۵). در تعریفی دیگر، چاپ مجموع عملیاتی است که متن خام را به اثر درخور انتشار مانند کتاب، مجله، روزنامه، و جز آن تبدیل کند (۶۸:۱). چاپخانه نیز در لغت به‌معنای محل و مکان چاپ کردن و در متون مختلف کلمات مطبعه، دارالطباعه، و باسمه‌خانه به‌عنوان مترادف آن به‌کار رفته است. چاپخانه مؤسسه یا کارگاهی است که از عهده انجام کارهای چاپی بر روی کاغذ و سایر اشیا از طریق انواع چاپ برآید (۲۸:۸) و، به تعبیری دیگر، محلی است که چاپ کتاب، نشریات، و مانند آن در آنجا انجام می‌گیرد (:۱۱ ذیل “چاپ”).

تاریخچه

پیدایش چاپ را می‌توان به سده‌های پیش از تاریخ، زمانی که انسان اقدام به ساخت مُهرهای گلی و چوبی کرد، نسبت داد؛ ولی ابداع چاپ به‌مفهوم امروزی را به کشور چین نسبت می‌دهند. چینی‌ها در اواخر قرن دوم میلادی سه عنصر مورد نیاز چاپ، یعنی کاغذ، جوهر، و سطوح کنده‌کاری‌شده را در اختیار داشتند (:۲۳ ج ۱۴، ص ۱۰۵۲). شواهد تاریخی برجای‌مانده نشان می‌دهد که در عصر سلسله‌های سویی و تانگ در چین (قرن ۶-۱۰ م.) عمل تکثیر را، نه تنها به‌کمک سنگ (فشردن و یا مالیدن آن بر کاغذ)، بلکه با چوب، فلز، و حتی گِل پخته به‌طور دقیق انجام می‌دادند و، بدین ترتیب، متونی را در نسخه‌های متعدد تولید می‌کردند (۹۸:۱-۹۹). ابتدایی‌ترین روش کار چاپ قالبی بود؛ بدین‌گونه که مطالب را روی تکه‌های چوبی حک و سپس بر کاغذ منتقل می‌کردند. نخستین نسخه چاپی موجود در جهان اثری است که در ایالت کانسای[۱] چین به‌دست آمده است. این نسخه کار شخصی به نام وانگ چیه[۲] است که تاریخ چاپ را ۱۱ مه ۸۶۸ م. ذکر می‌کند (:۲ ۴۴). پس از چاپ قالبی، استفاده از حروف متحرک معمول شد. در فاصله سال‌های ۱۰۴۱-۱۴۰۸م.، نخستین بار، فردی چینی به نام پی شنگ[۳]، با استفاده از نوعی چسب و گل، اقدام به ساخت حروف متحرک کرد. در ۱۴۰۳م. پادشاه کره، هتای تجونگ،[۴] دستور ساخت حروف متحرک از مفرغ را داد (:۲۳ ج ۱۴، ص ۱۰۵۲-۱۰۵۳). در همین زمان، در اروپا نیز اختراع حروف متحرک بدون اطلاع از کار چینی‌ها، توسط گوتنبرگ[۵] انجام گرفت (:۹ ج ۱، ص ۷۸۵). گوتنبرگ، چاپگر آلمانی، نخستین کسی بود که برای هر حرف قطعه فلزی جداگانه درنظر گرفت. وی قطعه‌ها را برای ترکیب کلمات مناسب کنار هم قرار داد، بر آنها مرکب مالید، و بر ورق‌های کاغذ فشرد و به این ترتیب چاپ نوین را باب کرد. وی حروف را ابتدا از جنس چوب، سپس از سرب، و بعدها از آلیاژ سرب، قلع، و آنتیموان ساخت. گوتنبرگ روزانه بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ برگ چاپ می‌کرد. نخستین کتابی که او به این شکل پدید آورد کتاب مقدس ۴۲ سطری بود (۱۰۱:۱). کتاب‌هایی که در این زمان به‌چاپ می‌رسید به اینکونابولا معروف است.

ابداع گوتنبرگ ظرف مدتی حدود ۴۰ سال در همه کشورهای عمده اروپایی رواج یافت و چاپخانه‌هایی با این روش به‌وجود آمد. در فاصله سال‌های ۱۴۶۰ ـ ۱۴۷۰ م. چاپخانه‌هایی در آلمان و سایر کشورهای اروپایی پدید آمد. در نیم‌قرن نخست پس از کار گوتنبرگ، حدود چهل‌هزار کتاب به چاپ رسید و شمارگان مجموع آنها از ۱۲ میلیون نسخه فراتر رفت. در پایان قرن پانزدهم در اروپا، بیش از دویست چاپخانه در شصت‌ونه شهر فعالیت مستمر داشتند. از جمله چاپخانه‌های مهم آن دوره می‌توان به چاپخانه آنتون کابرگر[۶] در شهر نورنبرگ اشاره کرد که تعداد ماشین‌های چاپ آن ۲۴ دستگاه بود و صدها نفر در آن چاپخانه کار می‌کردند (:۱۶ ۳۵-۳۶).

کار چاپ با حروف عربی نیز پیش از کشورهای اسلامی و عربی، در اروپا آغاز گردید و نخستین چاپخانه عربی، در ]ایتالیای مرکزی[ به‌دستور کاردینال فرناندومدیچی، دوک بزرگ توسکانا، و ریاست جوانی ایتالیایی، به نام جیوانی باتیستا رایموندی[۷] ، تأسیس گردید. این چاپخانه در ۶ سپتامبر ۱۵۸۶ آغاز به‌کار کرد و کتاب قانون ابن سینا را به‌همراه کتاب النجاه که خلاصه شفای بوعلی سیناست، به‌عنوان نخستین محصول خود، در سال ۱۵۹۳ به چاپ رساند. البته در فاصله انتشار این کتاب‌ها، کتاب‌های کوچک دیگری به زبان عربی به چاپ رسید؛ از جمله: ترجمه عربی انجیل‌های چهارگانه (۱۵۹۰)؛ کتاب‌های الکافیه اثر ابن حاجب والاجُرومیه اثر ابن آجُروَم منهاجی (۱۵۹۲)؛ نزهه‌المشتاق فی ذکرالامصار و الاقطار و البلدان و الجُزر و المدائن و الآفاق اثر شریف ادریسی؛ کتاب تحریر اصول اقلیدس (۱۵۹۴) اثر خواجه نصیرالدین طوسی؛ و التصریف (۱۶۱۰) درباره صرف و نحو عربی، تألیف امام عِزّی (۷۳۸:۷-۷۳۹).

در پاریس نیز چاپخانه دیگری با نام چاپخانه زبان‌های شرقی[۸] ، که نخستین چاپخانه عربی در پاریس به‌شمار می‌رفت، تأسیس شد (۷۴۱:۷). در هلند، فرانسیسکو رافلنجیوس[۹]  (۱۵۹۷-۱۵۳۹) چاپخانه‌ای عربی را که از نظر چاپ حروف در سطحی پایین‌تر از چاپخانه مدیچی قرار داشت تأسیس کرد. در این چاپخانه >الفبای زبان عربی< و پنجاه مزمور از مزامیر عهد قدیم و فرهنگ عربی بزرگ وی نیز در سال ۱۶۱۳ از سوی پسرش به‌چاپ رسید (۷۴۲:۷).

در آلمان، نخستین چاپخانه عربی از سوی پتروس (پیتر) کریستن (۱۵۷۵-۱۶۴۰) تأسیس گردید. از سال ۱۶۰۸ تا ۱۶۱۱ م. چند کتاب عربی به‌چاپ رسید که موارد ذیل از آن جمله است :>دستور زبان عربی<[10]  در سه جلد؛ کتاب دوم از قانون ابن سینا؛ رساله یهودای اسخریوطی، بر طبق نسخه خطی پوستل در کتابخانه هایدلبرگ؛ شرح حال نویسندگان انجیل‌های چهارگانه، برطبق نسخه خطی عربی موجود در کتابخانه وین؛ و حواشی انجیل متیû بر اساس ترجمه عربی (۷۴۲:۷).در سده ۱۷ م. تحولاتی در صنعت چاپ ایجاد شد. از جمله در سال ۱۶۲۰ ویلم جانسون بلو[۱۱]با افزودن وزنه تعادل، برای ایجاد فشار، گامی در جهت ماشینی کردن صنعت چاپ برداشت. در ۱۷۹۰ دانشمند و مخترع انگلیسی به نام ویلیام نیکُلسون با به‌کارگیری جوهر و سیلندر، نخستین ماشین چاپ روتاری[۱۲]  را ابداع کرد و پس از او، با استفاده از شیوه پرس، امکان چاپ تا ۲۵۰ نسخه در ساعت فراهم شد. نخستین بار در ۱۷۹۰ کلیشه‌سازی در جهت بالا بردن تعداد نسخه‌های چاپی و افزایش سرعت چاپ مورد استفاده قرار گرفت. در ۱۸۰۳ فردریک کونیگ[۱۳]  نیروی ماشین بخار را در صنعت چاپ به‌کار برد و، به‌دنبال آن، استفاده از ماشین‌های چرخشی دوّار رواج یافت (:۲۳ ج ۱۴، ص ۱۰۵۴-۱۰۵۵).

در این زمان، چاپخانه‌هایی با استفاده از ماشین‌های جدید گسترش یافت و چاپخانه‌هایی نیز در خاورمیانه ایجاد گردید. نخستین چاپخانه در شرق، در قرن ۱۶ م.، در استانبول تأسیس شد و اولین چاپخانه شرق عربی، در قرن ۱۸ م. در سوریه دایر گردید. (۳۲:۱۳-۳۴). در مصر نیز، در سال ۱۲۳۰ ق./ ۱۷۸۶م.، اولین چاپخانه به‌دستور محمدعلی پاشا به نام مطبعه بولاق* تأسیس شد که یکی از مهم‌ترین، معتبرترین، و قدیمی‌ترین چاپخانه‌های جهان اسلام به‌شمار می‌رفت. در آن چاپخانه، علاوه بر چاپ و انتشار کتاب، نظامنامه، تعلیمات، و اعلامیه‌های قانونی نیز به‌چاپ می‌رسید (۶۰۷:۲۰).

در ۱۸۸۶-۱۸۹۰، نخستین ماشین چاپ لاینوتایپ[۱۴] اختراع شد و پس از آن در ۱۸۹۶-۱۸۹۷ ماشین مونوتایپ[۱۵] وارد عرصه صنعت چاپ گردید. اختراع ماشین کاغذسازی توسط برادران فوردرینیر[۱۶]  در آغاز سده ۱۹ م.، به پیشرفت صنعت چاپ کمک شایانی کرد (۴۵:۲). ظهور چاپ اُفست* در ۱۹۰۵، توسط ایرا روبل[۱۷] ، امکان چاپ انبوه و سریع را به‌وجود آورد (:۲۲ ج ۲۲، ص ۶۰۴). از نیمه دوم قرن نوزدهم به بعد پیشرفت‌ها و تحولات بسیاری در صنعت چاپ رخ داد، که استفاده از روش حروفچینی به‌وسیله عکاسی، اختراع ماشین منوفتو[۱۸] ، استفاده از دستگاه‌های چاپ زیروگرافی[۱۹]  و چاپ استنسیلی[۲۰]  از آن جمله‌اند. با ظهور رایانه، فعالیت‌های صنعت چاپ دستخوش تحولی دیگر شد. در ۱۹۶۴، رایانه وارد صنعت چاپ گردید و امکانات آن موجب تنوع و تسهیل امر چاپ شد. با پیدایش ماشین‌های تحریر مغناطیسی آی.بی.ام.، ماشین تحریر به واژه‌پرداز مبدل گردید و به‌دنبال آن، نشر رومیزی *شکل گرفت. اساس و بنیان نشر رومیزی بر پایه رایانه‌های شخصی و چاپگر لیزری بنا شده است؛ و همه فعالیت‌های اساسی و عمده از جمله حروفچینی، طراحی، صفحه‌آرایی، تصحیح، و انواع پردازش‌ها که پیش از این در واحدهای جداگانه دور از هم انجام می‌گرفت در یک جا انجام می‌شود. نشر رومیزی تحولی بنیادین در صنعت چاپ ایجاد کرد و امروزه به‌سبب سرعت، دقت، و سهولت جایگزین شیوه‌های دیگر چاپ شده است (:۱ ۹۲-۹۴).

با توجه به کوشش‌هایی که تاکنون در صنعت چاپ به‌عمل آمده، پنج شیوه اصلی: ۱) چاپ برجسته؛ ۲) چاپ گود؛ )۳ چاپ مسطح؛ ۴) چاپ استنسیلی؛ و ۵) چاپ از راه عکاسی را می‌توان برشمرد.

چاپ برجسته.

 

20,000 ریال – خرید

تمام مقالات و پایان نامه و پروژه ها به صورت فایل دنلودی می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد.

 جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید. 

 

 

مطالب پیشنهادی:
  • گزارش کارآموزی کارخانجات نساجی
  • گزارش کارآموزی نساجی
  • پاورپوینت آینده دیجیتال چاپ
  • پاورپوینت چاپ و چاپخانه
  • پاورپوینت چاپ سربی
  • برچسب ها : , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    براي قرار دادن بنر خود در اين مکان کليک کنيد
    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید
    

    جستجو پیشرفته مقالات و پروژه

    سبد خرید

    • سبد خریدتان خالی است.

    دسته ها

    آخرین بروز رسانی

      جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط دیجیتال ایران digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghale.irمحفوظ می باشد.